Wat is Camelot?

Camelot Handbal is een studentenhandbalvereniging gerelateerd aan de Universiteit van Tilburg. Het is een vereniging van en voor studenten die naast hun studie graag een balletje gooien. Het gaat hierbij om ervaren handballers maar ook om de beginnende handballer. Iedereen is welkom.

Fair play is de speelstijl van Camelot. Camelot is een graag geziene tegenstander voor oefenwedstrijden vanwege de positieve en vriendelijke uitstraling van de vereniging. De dames hebben een competitieteam dat meedraait in de Brabantse competitie. Ze spelen in het seizoen 2014-2015 voor het derde jaar op rij in de tweede klasse, na in 2011-2012 gepromoveerd te zijn. In 2013-2014 hebben de dames net naast het kampioenschap gegrepen en dat vraagt om revanche in 2014-2015!

De heren hebben na een aantal jaar succesvol mee te hebben gedraaid helaas geen competitieteam meer. Heren zijn uiteraard nog steeds welkom en bij voldoende interesse kan weer een nieuw competitieteam worden opgestart.

In de "zomer" maar ook ver van te voren wordt de zaal ingeruild voor het beachveld. Camelot is erg actief op het gebied van beachhandbal en traint dan ook drie keer in de week, maar het liefst nog vaker. Diverse toernooien in binnen- en buitenland worden aangedaan. Zo zijn de beachers de afgelopen jaren onder andere naar Italië, Kroatië, Polen, Zwitserland, Griekenland, Portugal, Spanje en ons buurlandje België geweest. Dankzij winst op een groot aantal toernooien hebben de dames zich in 2012 weten te plaatsen voor de finale van de European Beachhandball tour (EBT-finals). Dat kampioenschap kan gezien worden als het Europees kampioenschap beachhandbal voor clubteams. Zenuwen speelden tijdens dat toernooi parten, waardoor de dames helaas niet verder kwamen dan de achtste plaats.

Na die teleurstelling tijdens de EBT finals zijn de dames hard verder gaan trainen om zich opnieuw te plaatsen voor de EBT finals in 2013. Dat is gelukt! Onder de naam Paksoft Camelot hebben de dames deelgenomen aan de EBT finals in 2013 in Umag (Kroatië). Aldaar wisten ze zich te revancheren ten opzichte van 2012 en een droom kwam uit: Paksoft Camelot won de EBT finals! 

In de zomer van 2014 mochten de dames hun titel verdedigen tijdens de EBT finals in Thessaloniki (Griekenland). De dames waren daar niet de enige vertegenwoordiger van Paksoft Camelot, want ook de heren hebben zich weer weten te plaatsen voor de EBT finals van 2014. Na een paar jaar afwezig te zijn geweest op dit grote podium, mochten de heren zich in 2014 weer bewijzen op dit mooie toernooi. De dames hebben een zesde plek behaald en de heren een tiende.

Naast deelname aan de verschillende toernooien hebben de heren en dames ook deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap beachhandbal de laatste jaren. In 2010 werden zowel de dames als de heren tweede, in 2011 werden beide teams Nederlands kampioen, in 2012 werd het NK afgelast en ook de laatste twee NK's zijn door zowel de dames en heren gewonnen. Momenteel is Paksoft Camelot dus regerend Nederlands kampioen beachhandbal voor zowel de heren als de dames!

Maar Camelot is niet alleen handbal, Camelot is ook gezelligheid. Zo worden er naast de borrels in Kaffee Lambiek ook tal van andere (sportieve) activiteiten georganiseerd.

Als je mee wilt trainen bij Camelot dan moet je in het bezit zijn van een sportkaart. Hiermee kun je ook allerlei andere sporten beoefenen. Kijk op de website van de UVT voor meer informatie. De dames en heren trainen twee keer in de week op hetzelfde tijdstip.

Trainingen

Trainingstijden(sportkaart verplicht)

Beachhandbal:

Maandag, dinsdag en donderdag 19.30 t/m 21.00 (beachvelden)

Zaalhandbal:

Dinsdag: 19.00 t/m 20.30 (zaal 2)
Donderdag: 20.30 t/m 22.00 (zaal 2)

Trainers

Beach: Bas van den Dungen
Zaal: Kevin van Loon (0629580253)

Locatie
Sportcentrum UVT

Inschrijven?
Wil je je inschrijven bij Camelot?
Vul hiervoor de formulieren in en lever deze bij het bestuur in.

Geschiedenis

15 mld. jaar voor Chr.: De Oerknal
Op het moment van de knal wordt het heelal geboren. De energiedeeltjes krijgen de ruimte en drijven steeds verder uit elkaar. Zo wordt het heelal steeds groter. Langzamerhand koelen de energie-deeltjes af. Er ontstaan sterren, dan de zon en nog later de aarde.

34 mln. jaar voor Chr.: Het ontstaan van de moderne mens
De mens ontstaat en weet in de loop van de jaren steeds handiger om te gaan met zijn handen.

ca. 2000 jaar voor Chr.: Ontstaan balspel
In Epypte, in de omgeving van het oude Memphis, zijn sporen gevonden van een handbalspel. Men gooide met een bal van leer of papyrus. Bij de oude Grieken en Romeinen kende men het spel urania en harpaston.

ca. 1900: Basis moderne handbal
In één van de Ordrupse scholen in Denemarken verbood de directeur het voetballen op de speelplaats omdat er te veel ruiten sneuvelden. Hierdoor legde hij onbewust de beginselen van handbal vast, want in plaats van te trappen gingen de leerlingen met de bal gooien. Holger Nielsen, sportleraar van de school, reorganiseerde en reglementeerde het spel. Het resultaat noemde hij "Haandbold" (1898). De grootte van het speelveld werd beperkt door de ruimte die de speelplaats bood (75 x 30m). Men mocht niet lopen met de bal en men mocht hem niet langer dan 5 sec. vasthouden.

Het spel ontwikkelde zich verder in Duitsland. De Berlijnse gymnastiekleraar Max Heiser veranderde afmetingen van het veld, de grootte van de doelen en hij maakte een doelgebied van 4m. In 1917 werd het spel door de Berlijnse Turnraad aangenomen.

De Duitse handbalpionier Carl Schelenz gaf het spel een definitief wedstrijdkarakter door o.a. het dribbelen en lichaamscontact toe te staan. Door de nieuwe afmetingen van het spel (een voetbalveld) werd o.a. het invoeren van een buitenspelregel noodzakelijk. Ook de omvang van de bal verkleinde hetgeen een positieve invloed had op de baltechniek en de tactische ontwikkeling van het spel.

Na WO I
Veldhandbal, gespeeld met 11, heeft met name in de jaren '20 van de vorige eeuw zijn introductie in Nederland gekregen via de Groningse afdeling van het K.N.G.V. via haar uitgebreide Duitse contacten. Opvallend is het grote aantal Groningse verenigingen in de beginperiode van het Nederlandse handbal. Groningen geld dan ook terecht als bakermat van het Nederlandse veldhandbal. Na veel gesteggel over de spelregels aanvaardde in januari 1929 het K.N.G.V. de toen geldende internationale (Duitse) spelregels. In 1928 was er inmiddels in Groningen een competitie geweest tussen 6 ploegen, waarbij Vlugheid en Kracht (V&K), officieus te boek staat als eerste kampioen. De eerste officiële Nederlandse titel ging in 1930 naar Jahn II uit Stadskanaal.

Half 20ste eeuw
Lange tijd liepen een aantal vormen van handbal door elkaar heen. Allereerst was er het onderscheid tussen veld- en zaalhandbal en tussen 11- en 7-handbal. Het laatste, 7-handbal werd zowel op het veld als in de zaal gespeeld, 11 handbal alleen op het veld. Officieel is het Nederlands kampioenschap veld (11) handbal gespeeld van 1930 tot 1974. In 1975 is er geen officieel Nederlands kampioenschap geweest en vanaf 1976 is het Nederlands kampioenschap veldhandbal, 7- handbal.

1992: Geboorte Camelot
Na jaren van weinig ontwikkeling in de handbalsport ontstaat in 1992 dan eindelijk de lang verwachte Tilburgse Studentenhandbalvereniging. Ze of hij (de geschiedenisboeken zijn er niet uit, er waa wel beschuit met muisjes maar de kleur was niet bekend) kreeg de naam Camelot.

Er werd direct deelgenomen aan de NHV competitie, na twee jaar moest er helaas worden besloten
hiermee te stoppen.

In het eerste jaar werd ook direct deelgenomen aan toernooien in Munster (Duitsland), het Eentjestoernooi (voorloper van het huidige Manostoernooi) en het Kerstpiek toernooi. Ook het GNSK zal een terugkerend evenement worden de eerste 5 jaar. Het Beachhandbal werd ook ontdekt en vandaar dat het toernooi in Hoek van Holland een jaarlijks bezocht wordt.

1997: Eerste Lustrum
Met een steeds groeiend ledenaantal werd het eerste lustrum bereikt en dit feit werd dan ook uitvoerig gevierd. Camelot leek een gezonde toekomst tegemoet te gaan, maar zoals bij elke geschiedenis moet er toch ergens een dip komen.

2000
Na jarenlang te hebben gestreden voor Camelot kwam er voor een deel van de jonkheren en jonkvrouwen een tijd om verder te gaan in de wijde wereld. Camelot kwam in een lastige tussenperiode terecht
en de toekomst leek niet meer zo zeker. Gelukkig stonden er enkele strijders uit het niets op om redding te brengen. Zij namen de zware taak op zich om de vereniging weer langzaam maar zeker tot grote bloei te brengen.

2002
Het tweede lustrum kwam nog te vroeg, Camelot stond nog in volle ontwikkeling, het ledenaantal nam weer langzaam maar zeker toe en er vormde zich een hechte vaste kern. Er kwamen 2 trainingen in de week, de training werd professioneler en het door veel mensen onmogelijk geachte competitieteam werd een feit. Het eerste jaar nog alleen de heren, maar daarna ook de dames.

De successen bleven niet uit, twee kampioenschappen op rij voor de heren en een promotie voor de dames waren het resultaat. Naast de competitie is Camelot ook een frequente en graag geziene bezoeker van zo'n beetje alle studententoernooien. Ook het buitenland werd weer gevonden, de Camelot Beachhandbal Vakantie (CBHV) vormt een hoogtepunt van elk seizoen. Het hoogtepunt was de winst van het EBT toernooi in Gaeta, Italië. Daarnaast was Camelot te vinden in Hongarije, Roemenië, Kroatië en België.

 

2007
Camelot is momenteel weer een gezonde en bloeiende vereniging en het derde lustrum moet dus aangegrepen worden om dit te vieren. Hoe dit allemaal is verlopen heb je kunnen lezen in het voorgaande verslag en daarmee is de cirkel weer rond. Op naar het volgende lustrum!

2014
Camelot is een gezellige, actieve vereniging die in 2012 zijn vierde lustrum heeft gevierd. Successen volgden elkaar op. Na promotie van het zaalteam naar de tweede klasse in het lustrumjaar, kunnen de dames terugkijken op een erg succesvol seizoen in 2013-2014 waarin net naast het kampioenschap werd gegrepen. 

Ook tijdens het beachseizoen is Paksoft Camelot erg succesvol. In 2013 zijn de dames Europees kampioen geworden tijdens de EBT finals. In 2014 hebben zowel de heren als de dames deelgenomen aan die EBT finals in Thessaloniki (Griekenland). De dames hebben een zesde plek behaald en de heren een tiende plaats. Daarnaast zijn zowel de heren als de dames in 2013 en 2014 Nederlands kampioen beachhandbal geworden. Dankzij het Nederlands kampioenschap hebben beide teams zich geplaatst voor de Champions cup in november 2014 op Gran Canaria. Daar zullen de nationale kampioenen van verschillende landen tegen elkaar spelen. 

Sportheld, mafkees, feestbeest of grijze muis? Bij Camelot voelt iedereen zich thuis!  

Wil jij ook lid worden van deze leuke, bloeiende vereniging? Stuur dan een e-mail naar het bestuur (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)